Grillstugan

Grillstugan är den första byggnaden du kommer till när du går upp från huvudbryggan eller betongbryggan. Du grillar med egen grillkol, (i nödfall med ved) eller tillreder din mat på elplattorna. Du kan också diska dina kärl här. I grillstugan finns en anslagstavla och här ligger också gästboken, det är önskvärt att alla besökare fyller i gästboken, tack för det.

Grillstugans stockar, som en gång i tiden fungerat som vågbrytare, har hört många historier och “klingande toner” under mörknande kvällar.

Bastun

När du går vidare från Grillstugan möts du av Bastubyggnaden.

Byggnaden består av själva bastun med tvättrum och en bastukammare. I bastun används endast vatten från Fårholmens egen brunn, INTE SALTVATTEN! Den som önskar bada bär ved och vatten och fyller på efter badet. I bastukammaren kan man under kallare dagar sätta en brasa i den öppna spisen. Ett dopp i det blå? Varför inte! Det lyckas bra från simbryggan alldeles intill. Om du inte vill gå i från badstegen kan du hoppa från bryggans yttre ända, MEN hoppa inte till vänster för där finns en STEN.

Renlighet ökar trivseln, så lämna bastun gärna i ett sådan skick som du själv vill att den skall vara när du nästa gång använder den.

Bodan

När du går vidare österut från Bastubyggnaden kommer du till Bodan.

Bodan är stället där alla officiella tillställningar på holmen försiggår såsom säsonginvigning, dimission och höstavslutning. Medlemmarna har möjlighet att hyra bodan för en längre eller kortare period. Bodan är uppdelad i två rum. I själva Bodan, där man kan övernatta, finns en bred våningssäng och en bäddsoffa. Vidare är Bodan utrustad med elbelysning, elspis, kylskåp, kaffekokare, mikrovågsugn och en vedkamin. Vedkaminen används i första hand för uppvärmning. Lite kokkärl och matkärl finns till övernattarens förfogande.

Ta med eget dricks- och matlagningsvatten. Vattnet i brunnen duger inte till dricksvatten! I byggnadens andra ända finns ett lagerutrymme. 

För att hyra bodan, kontakta per e-post: sekreteraren@snavs.fi Bodan uthyrs endast till föreningens medlemmar. 

Brunnen

Finns på stigens högra sida mitt emot bodan. Vattnet i brunnen är INTE drickbart, men det duger bra för tvättning. Brunnen är inte en plats där man tvättar sig eller en lekplats! En elktrisk pump finns tillgänglig under sommarsäsongen. Fungerar den inte så får man reparera den eller använda handpumpen!

Utedasset

Hittar du en bit längre fram längs stigen. För att utjämna fukt i kompstoaletterna kör vi med “unisex”.

Komposterande toaletter är installerade i utedasset. Bruksanvisning finns i vardera båset som man årligen SKALL bekanta sig med.

Inga “främmande” föremål får sättas i utedassen, dvs allt som innehåller PLAST i någon form eller annat icke förmultnande.
Det lutar en pinne (kraka) mot dasset. Den kan DU använda om fyllnadsgraden bekymrar dig. Läs i bruksanvändningen hur du skall göra.
Använd torrströ… mera finns i lagret!

“Muttern”

Som lusthuset heter, finns uppe på berget när du följer stigen vidare upp till vänster efter utedasset.

Muttern har nyligen renoverats och är nu en förträfflig plats att bl.a. avnjuta en picknick i kvällskymningen… Skriv gärna några ord i “mutterns” gästbok.

Rör dig försiktigt uppe på berget, detta sker alltid på egen risk!

Trollstigen

Byggdes sommaren 2007 av ett talkogäng som heter duga under ledning av dåvarande disponent Stefan Granberg. På bara några få timmar byggdes ett antal broar över bergskrevor under tiden som konstnärliga damnavigatörer “trollade” fram troll ur naturens byggnadsverk.

Trollen har förökat sej under årens lopp. Det finns nu också en “pussan”bänk uppe på trollberget.

Postad: April 22, 2018