Inför sommaren 2025
Vår i luften och förberedelser för båtsäsongen 2025 är på gång. Under föreningens årsmöte konstaterades följande:
Vi har ett uppsving inom föreningen nu, nya utexaminerade skeppare som har ansökt om medlemskap i vår förening, ny båtbesiktare, nya lärare och läromedel, väldigt positivt. Styrelsen består år 2025 i stort sätt av samma medlemmar som tidigare, ny suppleant är Jani Pirinen, vi önskar honom välkommen med i gänget!
Intressepriset ratten tilldelades Mikaela Dunderfelt som i årtionden jobbat med att utveckla föreningens verksamhet på olika sätt, nu senast med att etablera de nya utlärningsmetoderna i navigation inom lärarkåren. Två aktiva föreningsmedlemmar som båda fyllt/fyller 80 år uppvaktades (den ena i frånvaro), grattis till er båda!
Föreningens resor med maritima mål har visat sig vara populära, en sådan utflykt önskas även i år. Förslag på resemål mottages med tacksamhet av styrelsen. Tankar om sjöfartsmuséet i Tallin, resa med övernattning väcktes på mötet, men inget är fastslaget.
Nu hoppas vi på en minst lika händelserik säsong som den förra, bra väder, fina båtturer och praktisk övning i våra kunskaper till sjöss. Följ med verksamhetsplanen och de andra websidorna för att inte missa något av våra evenemang.
Resan till Raumo 14.-15.2024 blev en succé.
Tidig väckning och iväg med bussen ca kl. 6.30. Ett glatt sällskap med stora förväntningar, och dom förväntningarna blev minsann uppfyllda. Det regnade från Kyrkslätt till Salo men plötsligt var vägen torr och himlen ljusare. Då vi anlände till Raumo åt vi en mättande lunch på den mysiga restauranten Savila. Vi strövade en stund i gamla stan och beundrade de vackra gamla byggnaderna tills det var dags att stiga på bussen och åka ner till båthamnen. Vår guide steg också ombord och han var superb. En sjöbjörn från Raumo som verkligen läst på sin stad, det skulle visa sig att han visste allt om allt i Raumo.


I småbåtshamnen, som lär vara Finlands största, bekantade vi oss med ”Kikartornet”, trätornet som byggts upp efter ritningarna på det ursprungliga tornet som i tiderna fungerat som märkgivningstorn för sjöfarten. Från tornet hölls utkik och därifrån gavs signaler om kommande väderleksförhållanden och annat som kunde vara till nytta och intresse för fartygen.


Efter kikartornet följde båtfärd ut till Kylmäpihlaja, den yttersta holmen i Raumo skärgård, ägd av Raumo stad och hörande till Bottenhavets nationalpark. Vi möttes av en karg natur bestående av krypenar och havtornsbuskar mellan klipporna. Vackert.


Fyrbyggnaden med sin serviceflygel är byggd 1952-53 för att ersätta fyrfartyget som flyttades till Kemi. Byggnaden tjänade även som lotsstation och hade plats för 12 lotsar, 8 kutterförare och 2 fyrskötare. Fyrtornet når upp till 36 meter över havsytan och ljuset från fyren har i tiden lyst ut 27 sjömil över havet. Tornet har 12 våningar och trappan 104 steg upp till utsiktsetaget.


Holmen är idag ett populärt turistmål vilket man gott kan förstå. Den vackra naturen med de svarta, vita och röda klipporna, växterna, fåglarna och möjligheterna att övernatta för att beundra både stjärnhimlen och havet lockar nog alla som trivs i lugn och ro.


Efter kaffe och en god smörbulle begav vi oss till fastlandet, väderbitna och nöjda. Incheckning gjordes på hotell Kalliohovi och efter en stunds vila och ankomstförfriskning åt vi en god middag på hotellets restaurant Kapteeninhuone. Dagen hade tagit musten ur oss, så efter lite mingel i baren var sällskapet färdiga för en god nattsömn.


Söndag morgon började med hotellfrukost och efter det guidat besök på Raumo sjöfartsmuseum. Den vackra huset byggdes i tiden för sjöfartsskolan som inledde sin verksamhet där år 1900. År 2004 ändrades utrymmen till museum. Raumo är ju en verklig sjöfartsstad där landets stora fartygsredare bott och där man skolat sjöbefäl och sjömän i långa tider. Museet visar upp historien runt sjöfarten på ett mångsidigt och intressant sätt. Allt från navigationsredskap till porslin från de gamla fina segelfartygen och en hel del konstverk visas upp. Vår guide berättade på ett lättsamt sätt berättelser om det vi såg under rundvandringen vilket gjorde att vi blev på gott humör inför resten av dagen.


Utcheckning från hotellet, en kort paus och förflyttning till Marela redarhem. Vi fick höra verkligt intressanta historer om huset, dess invånare och deras öden under olika tider. Här har både framgång och undergång satt sin prägel på redarnas och handelsmännens boställe. Den fina inredningen som nu finns i huset är återuppbyggd efter konkursen redare Granlunds söner gjorde ibörjan av 1900-talet.




En busstur genom stan gav oss en inblick i Rauma stads liv och leverne i dag. Kyrkor, hamnen, industrin och bostadsområden presenterades för oss av samma kunniga guide som underhöll oss på lördagen. Vårt varma tack till honom!


Innan hemfärden åt vi en sen lunch på Villa Tallbo. Det blev en åsnebrygga tillbaka till Marela, villan är nämligen byggd av Granlunds, och det syntes t.ex i innertaken. Maten på Villa Tallbo var både god och tillräcklig. Med mätta magar och många upplevelser rikare började vår trygga hemfärd med Packalén Bus som stod för arrangemangen av resan. Tusen tack till dom, och alla ni som deltog.


Vårtalkon på Fårholmen 2024
Här några bilder av talkofolket både i arbete och på paus på vårtalko 2024. Stort tack till de 8 båtlag med besättning som deltog, och tack till värdinnan för sallad, korv, kaffe m.m. Och tack för det vackra vädret!


















Sårbara navigationssystem
GPS-systemet baserar sig på satellitsignaler. Minst 24st satelliter på ca 20 000 km höjd skickar ut positions- och tidsinformation till mottagare på jorden. GPS-navigering är ett positivt tillskott till våra navigationsinstrument men är inte alltid helt tillförlitligt. Allt mer störningar av systemet har börjat uppträda. Störningarna förorsakar att positionsbestämningen och navigationsfunktionen i din plotter inte fungerar. Din blåa prick, eller båten som rör sig på din plotter försvinner. Plottern ger ut fel information av kordinater, den vilseleder, eller så slås den ut helt och blir mörk. Störningarna är ofta ”skrotsignaler” som sänds ut på samma frekvens som GPS-satellitsignalerna.
Vem stör? Jo, teknikintresserade, kriminella, vanligt folk som känner sig övervakade, och sist men inte minst, statliga sabotage- och spionage- kyberatacker. Dessutom kan ju även väderförhållanden och teletrafik störa GPS-signalerna. Attackerna stör förutom navigering också vår kommunikation, våra transportsystem osv.
Med vad stör man? Allt vanligare blir så kallade Jammers som går att köpa på nätet för ett pris från några tior uppåt. Dessa håller på att bli ett stort problem. Folk skaffar dem för att göra sig själv “anonyma” och då stör de oavsiktligt i oförståndet. Det är inte olagligt att äga en sådan apparat i Finland men att använda den är olagligt. Dessa små apparater med relativt små verkningsområden kan ställa till det rejält. Ju flera de är tillräckligt nära varandra blir störningsområden större.
Exempel: En välkänd incident förekom vid Newarks flygplats i USA när GPS inte alls kunde användas i det automatiska landningssystemet Smartpath. Lastbilschauffören i Newark-fallet förstod inte vad han gjorde. Han bara kände sig övervakad och störsändaren var billig så han skaffade en sån till sin bil för att inte kunna spåras. Inte i sina vildaste fantasier kunde han fatta att han fick en hel flygplats i rubbning.
Statlig störning: För tillfället är de statliga störningarna stora i krisområden. Dessa störningar fordrar änndå betydligt mer avancerad utrustning och kunskap än en Jammer. Av störningarna drabbas alla, även vi med våra små båtar på Finska viken och Östersjön. Vi har ju hört om Östersjöstörningarna nu på båda sidor om årsskiftet, och de fortsätter. Vi kan bara gissa oss till skyldiga och orsakerna till detta. År 2022 anmäldes 422 störningsområden till våra myndigheter, i fjol 714, det säger något om ökningen av signalstörningarna.
Olika slag av skyddsmekanism finns mot dessa störningar men de kräver extra jobb och paralella system och mekanism. Våra myndigheter meddelar oss om störningsområden. Det finns kartor som visar drabbade områden och info sänds ut på webben och i radion. Traficom jagar och avlägsnar störare och deras apparatur hela tiden, men att hinna med utvecklingen är en utmaning även för myndigheterna.
Ingen orsak att panikera p.g.a. detta, men man bör ha traditionella navigationskunskaper, papperssjökort, kompass osv ombord på båten. Uppmaning från Traficom: “Inom sjöfarten och båttrafiken är det viktigt att säkerställa tillgången till behövligt kartmaterial och manuella navigeringssystem.”
Vår uppgift i SNavS är att upprätthålla traditionell navigationskunskap och säkerhet på sjön. Som Navigationsförbundets medlemsförening ordnar vi navigationskurser i samarbete med Sibbo institutet. Som lärare på kurserna fungerar personer som genomgått Finlands Navigationsförbunds lärarauktorisering. Följ institutets program inför nästa höst och kom på kurs! Nya lärare och nytt intensivt kursprogram väntar.
Jubileumsåret 2023
Lördagen 7.10.2023 firade vi Sibbo Navigationssällskap r.f.:s första 50 år. Som vår kommodor nämnde i sitt festtal har vi en viktig uppgift att fylla, nämligen att sprida kunskap om navigation och om att färdas säkert på sjön. Trots att metoder och utrustning förändras förblir kunskapsbehovet det samma. Det premierades medlemmar med förtjänsttecken av olika kategorier i arbetet för att uppfylla föreningens syfte. Utan att räkna upp dom alla här bör änndå nämnas att föreningens tidigare kommodor, Jyri Jalas, erhöll Finlands Navigationsförbunds förtjänsttecken i guld. Jyri har en lång meritlista och hans insatser för föreningen är av mycket stor betydelse. Förutom att han varit föreningens kommodor har han fungerat som navigationslärare och innehaft olika förtroendeuppdrag inom föreningens styrelse. Ett varmt tack och gratulationer till Jyri!
Vårt program innehöll sånguppträdande, servering med salta snittar, vin och naturligtvis kaffe och fylld kaka, dvs ”ståppakaku”, den hör ju till på en riktig fest! Vi umgicks och hade trevligt i ett blå-vitt, intimt utrymme. En naturlig avslutning på tillställningen blev det då vi utsattes för ett långt elavbrott. Stormen som for över land och hav ställde till det med sin egna dramatiska incident. Men som man säger, festen skall sluta då den är som bäst. Här följer ett galleri med bilder från tillställningen som vi minns med värme.



























Aktivitetsdag 2023
Lördag 12.8.2023 höll vi aktivitetsdag på Fårholmen, och då gynnades vi i alla fall av det bästa tänkbara vädret. Bleke och solvärme. Åtta av föreningens båtlag deltog. På programmet fanns besök av Borgå sjöräddare som presenterade sin verksamhet och utrustning. På grund av utryckning förkortades deras besök men vi fick dagens timmar fyllda med att gå igenom en bana med uppgifter på Snavsens område, lite enkel kompassgenomgång med ett par juniorer, invigning av nya terrassen, HotDog’s, mycket skratt, trubadurunderhållning och gott humör fram till midnatt. En trevlig och minnesvärd dag, här några bilder från den.






Praktisk kurs för motorbåtsförare hölls i augusti 2023.
Den gemensam båtfärden till Lovisa 7.7.2023
Vädret stökade till det, men det blev en färd i alla fall. Några av föreningens båtlag deltog, och en del medlemmar anlände Lovisa via landsväg och slöt upp till sällskapet för en gemensam middag på lördagen. Alltid trevligt att träffas trots lite kyla och regn.


Genom att notera e-post och postens bilagor som skickas från föreningen underlättar du styrelsens arbete vad gäller ditt medlemskap och upprätthållandet av medlemsregistret. Att betala fakturor för medlems- och båtsektionsavgifter med de referensnumror som finns på fakturan är viktigt för att undvika felaktig status på ditt medlemskap och i värsta fall obefogad utskrivning. Adressändringar och frågor angående föreningsärenden skickas till sekreteraren@snavs.fi
Utfärden till Forum Marinum i Åbo 15.4.2023
Ett glatt sällskap satt förväntansfulla i bussen på väg mot Åbo, vädret var vackert och ett sorl av diskussioner och skratt hördes. Kaffetanden värkte på en del av resenärerna, så vi stannade i Muurla för en kopp kaffe med tilltugg, och naturligtvis en del shopping i glasaffären.
Då vi anlände Forum Marinum fick vi en introduktion av vad som fanns att se i byggnaderna och utomhus, en inblick i muséets historia och berättelser om båtarna i hallen där vi befann oss. Sedan blev det rundvandring i egen takt.
Forum Marinum innehåller en hel del av vårt lands sjöfartshistoria. Instrument, dokument, båtar av alla de slag, utrustningar och avdelningar med olika teman, allt från modellskepp till Suomen Joutsen. Krigsfartyg och räddningsbåtar, varvsverksamhet, fiske, skärgårdsliv och mycket, mycket annat bekantade vi oss med. Vi råkade besöka muséet på årsdagen då Titanic sjönk. Det gav en speciell känsla och ett annorlunda perspektiv på avdelningen som behandlade de finländares historia och öden som befann sig ombord på fartyget. Uppbyggnaden av muséet har gjorts på ett mångsidigt sätt och med hjälp av ljudeffekter och humoristiska inslag stannar man gärna upp för att fördjupa sig i något speciellt ämne. En dag är kanske för kort för att ta åt sig allt, men Åbo är ju inte så långt borta att man inte kan besöka Forum Marinum flera gånger.
Klockan 14 på eftermiddagen åt vi skärgårdsbord på restaurant Göran i den ena av muéets byggnader. Efter maten gjorde några av sällskapet en snabb spurt till fiskmarknaden en bit längs åstranden upp mot centrum. Andra tog ännu en snabb tur i Forum Marinum och muséets butik. Klockan 16 startade vår bussfärd hemåt. En viss trötthet kunde anas, sorlet tystnade till minimal ljudnivå och ögonlocken föll ned över ögonen. Nöjda med dagens upplevelser, strålande solsken och frisk luft återvände vi till Sibbo och kunde alla konstatera att vi hade en fin dag tillsammans.
Tack till alla deltagare, och stort tack till föreningens arrangörer och till Packalén Buss!












Bilderna ovan är från Forum Marinum.
Postad: april 22, 2018