Sommar 21

Den varmaste, den soligaste, den torraste. Så kan den pågående sommaren beskrivas, och alla verkar njuta och ha det bra. Hälsningar från medlemmar på båtfärder har strömmat in på sociala medier. Man har kört både österut och västerut, Fredrikshamn har besökts av flere båtlag, också Kotka, Lovisa, Ekenäs och Hangö. Det är trevligt att se era bilder och läsa vad ni upplevt under färderna. Ni kan även gärna skicka material som får publiceras här på webplatsen. Att i praktiken använda sina kunskaper i navigation och hantera sin båt är oerhört viktigt för att upprätthålla ett smidigt och säkert sjöfarande. Bra att ni åker ut på böljan och praktiserar. Kanske, och hoppeligen, kan vi i nästa år ordna gemensamma praktiska övningar på sjön.

Men årets sommar är långt ifrån slut. Om några veckor, lördag 14.8.2021, firar vi de nya utexaminerade skepparna och håller oss aktiva med lite sjöräddning på Fårholmen. Vi övar och tävlar med kastlina, roddbåt och andra redskap. Den som vill och vågar skall ut på, och i vattnet, så förbered er gärna med kläder, simkostym och badhanddukar. Hoppas ni har möjlighet att delta i evenemanget som är avsett för hela familjen. Årets utfärd med maritimt mål är Stora Mjölö i Helsingfors ytterskärgård. Dit tar vi oss med buss och båt 4.9.2021. Du kan läsa mer om anmälning och tidtabell på Info-sidans verksamhetsplan.

Lovisa Skeppsbron.

Minnesstund

Tre herremän med imponerande meriter i vår förenings verksamhet har gått bort under de senaste två åren. Bilderna ovanför är inga fotografporträtt, men presenterar dessa herrar i den omgivning och med de element som vi minns dem så väl. Dutte ombord på båten “Dutte”, Stigen på Fårholmens förtöjningsbrygga, och Christer med hornet på grillhusterassen på Fårholmen.

Alla tre har axlat tunga poster i föreningens styrelse, Dutte och Stigen som kommodorer, Christer som kassör. Inte nog med det. Utom förtroendeposterna har de burit omsorg om föreningens framgång, medlemmarnas trivsel, och upprätthållandet av navigationsintresset. Under många år stod Duttes privata båt till förfogande vid praktiska övnings- och skolningstillfällen till sjöss. Då rekreationsstället och stödjepunkten på Fårholmen anskaffades var Duttes roll stor vid upphandlingen. Stigen var en av de mest entusiastiska med att planera, skaffa utrustning och bygga upp stället. Han jobbade också aktivt inom föreningens båtsektion under många år. Det gjorde även Christer, han fungerade också som besiktningsman. Christer deltog gärna i arrangerandet av olika evenemang och underhållning på föreningens tillställningar, kombinerade sina intressen så som bilden visar.

Vi förvaltar dessa herrars arv, arbetet inom SNavS, och hedrar dem med tacksamhet. Avslutar med några bilder från Christers minnesstund och Bo Setterlinds ord: “Himlens hav har ingen strand, bara ljus!”

Fårholmen

Fårholmen har besökts livligt under sommaren. Vissa underhållningsarbeten har utförts, ett ställe som används flitigt och är utsatt för vädrets makter behöver nog ständig tillsyn och ombonad. Du som besöker Fårholmen och vistas där får gärna pyssla med underhållsarbete om du vill. Det här är naturligtvis inget tvång, men om du känner för “kroppslig aktivitet” hittas information i grillhuset om vad som kan göras.

Vi har minsann fått njuta av vår rekreationsplats. Trumman som installerades i vågbrytaren mellan lagunen och kalkbruksfjärden har fungerat bra, vattnet byts ut, och minimala mängder alger har upptäckts. Det har simmats många kilometer på Fårholmen i år. Vattnet i brunnen tog slut på midsommaren men med hjälp av handpumpen klarades bastubadandet.

Den nya roddbåten står till förfogande för alla medlemmar som vistas på Fårholmen. Kontakta styrelsen för uppgifter om du vill använda båten, den är nämligen låst (försäkringen gäller inte olåsta båtar).

Du beaktar väl att du är ansvarig för gäster du har med dig till Fårholmen. Medlemmar med familjemedlemmar känner till ordningsregler och handlar enligt dem. Gäster lämnas inte ensamma på området. Tillsyn och upplysning om hur man rör sig och använder området är på ditt ansvar.

Det är glädjande att gemenskapen blomstrar på vår holme, och att gott sjömanskap beaktas. Man presenterar sig för varandra och delar gemenskapen, men man har också tillgång till egen fred och ro. Man tar emot båtar som kommer och hjälper med förtöjning och annat där det behövs. Låt oss hålla det så också i fortsättningen.

Gamla elmotorn och roddbåten testas.
En av hundratals solnedgångsbilder som tagits på Fårholmen.
Utsikt från Muttern.

Postad: April 22, 2018