Nytt år och nya utmaningar

Styrelsen höll sitt första möte år 2021 i Immersby FBK:s lokal. Vår vice ordförande har förhandlat fram ett avtal med Immersby FBK om att SNavS har tillgång till lokalen två kvällar per månad för kurser och möten. Utrymmet är ljust och fint, utrustat med kök, och tillräckligt stort för all vår verksamhet på landbacken. Dessutom får vi ett skåp till förfogande där vi kan förvara föreningens arkiv och mindre utrustning. Det är meningen att vår Stormwind simulator i framtiden skall förvaras i samma utrymme och övningarna göras där. För tillfället är simulatorutrustningen hemma hos en föreningsmedlem som tränar användning av programmet.

Coronaläget, ja det finner vi ju oss tyvärr fortfarande i, och det beaktar vi fortsättningsvis i vår verksamhet. Vi riskerar inte någon smittovåg inom föreningen. Ett årsmöte måste vi enligt föreningslagens krav hålla, 25.3.2021 är inbokat för det och vad gäller deltagendet blir det antagligen någon form av hybridmöte. Vid den tidpunkten gällande restriktioner bestämmer antalet mötesdeltagare på plats i en lokal, övriga föreningsmedlemmar kan delta på distans via teams. Vi har fortfarande bokat N’avetta i Västerskog för mötet, men platsen, tiden och förhandsanmälan till mötet bekräftas senare.

Föreningens förnyade stadgar godkändes av Patent och registerstyrelsen 20.8.2020 och finns nu publicerade här på webbplatsen. Den största förändringen är att vår- och höstmötet är sammanslagna till ett årsmöte inom mars månad. Antalet styrelsemedlemmar kan i fortsättningen vara mer anpassad till behovet under en period. Du kan bekanta dig med de nya stadgarna på sidan “Medlemsärenden / SNavS stadgar”.

Tyvärr får vi börja året med att inhibera det första tänkta programmet, nämligen att splitsa och tagla rep. Vi kan inte samlas och hantera gemensamma verktyg i dessa tider. Men det blir nog gjort senare. Följ med Sibbo Navigationssällskap rf:s verksamhet här på webbplatsen på sidan “Info / verksamhetsplan”.

En sak som vi däremot kan göra är att besöka Vene 21 Båt -mässan online, och det helt gratis! 12 – 21.2.2021 kan du bekanta dej med drömbåten, lära dig nytt, göra inköp, höra historier och följa med program på adressen https://vene.messukeskus.com från soffan eller vid skrivbordet. Också i år deltar bekanta företag, och för oss samarbetspartners som Finlands Navigationsförbund r.f., Segling och båtsport i Finland och Finlands Sjöräddningssällskap, i mässan.

Situationen är svår, men det gäller inte bara oss, utan hela världen. Vi gör det vi kan nu, och ser fram emot tider då vi igen träffas och delar erfarenheter och kunskaper inom navigation och båtliv. SNavS styrelse önskar er alla tålamod och hälsa!

Berättelsernas hemmahamn

…står det på Maritimcentret Vellamos broschyr. Så sant som det är sagt. 27 SNavS:are bekantade sig med utbudet och fick nästan en överdos av historia och berättelser av en proffsig guide.

Vi började i båthallen där vi bland alla fina tävlings-, bruks- och nöjesbåtar, hittade en för oss Sibbobor bekant raritet, en Marino Family Sport vindrutebåt från år 1958. Sjöbevakningsmuseet i hallens bakdel gav en inblick i arbetet genom tiderna, utrustning och farkoster väckte stort intresse.

Kymmenedalens utrymmen presenterade livsföringen i trakten med både föremål och bildmaterial, allt från seder till kläder.

Glasburken med björnen på locket och Finlandia vodkaflaskan är inte de enda föremålen Karhula glasbruk producerat. En fin utställning med både bruks- och konstglas i alla färger och former  visade upp glasbrukets över hundraåriga historia.

Finlands sjöhistoriska museum var verkligen något för oss som gillar sjöfart. Modeller, verktyg, utrustning, redskap, vrakfynd, ja allt som har med sjöfart att göra finns här. Via fragment av vrak från 1200-talet, gamla instrument, hytt-mode från 1920-tal till Finnjet, tog vi oss genom tiden av finsk sjöhistoria. Föremålen försedda med texter och skärmar med filmsnuttar och pek-funktioner hjälpte oss på färden.

I Vellamo finns också ett informationscenter med böcker, tidningar, fotografier och annat arkivmaterial att undersöka. En utomhusutställning, auditorium och seminariesalar, museumskaj och takestrad. Alla dessa blev tyvärr obesökta, tiden räckte inte bara till, vi skulle ju äta och umgås också.

Efter en mångsidig brunch på Laakonki smög vi oss ännu in i museet och tog åt oss det sista av allt. En del uppköp gjordes också i museibutiken Plootus.

Allt det här har vi teamet Mosse & Packalén Bus att tacka för, och det gör vi med glädje, vi som bara njöt av dagen. Tack!

 

Postad: April 22, 2018